חודשים אוקטובר ונובמבר ידועים כזמן בו שקיעות השמש יפות במיוחד.
זה זמן טוב לבקר את הים, לטפס על איזה הר קטן או עץ גדול ובאופן כללי למצוא מקום שקו האופק בו נמוך (מקום נמוך ומוקף הרים כמו עמק החולה אינו הבחירה הטובה ביותר).
ככל שהשמש יורדת נמוך יותר וזווית החדירה שלה לאטמוספירה חדה יותר קרני האור עוברות יותר שכבות וכך הצבעוניות של השקיעה דרמטית יותר. הכי טוב אם מארגנים גם קצת עננים לצורך זה…
אבל רק לתפוס את היום והרגע הנכונים זה לא מספיק.
ראשית כדאי להגיע מספיק זמן מראש, לחוש את המקום, למצוא נקודות עם פוטנציאל כשהכל מואר.
חפשו אלמנטים בולטים שיכולים להשתלב כצלליות על רקע קו האופק- עץ מעניין, מבנה מיוחד, גשר, צלע הר…
ומתי ללכת הביתה? ההמלצה- כמה שיותר מאוחר. לפעמים דווקא בסוף, כשהשמש כבר מזמן שקעה, השמיים מתכהים והכוכבים כבר מתחילים לצאת קורה הדבר היפה ביותר. בשלב זה כדאי שתהיה חצובה באזור, אבל אם אין- לא נורא. לא צריך לפחד מהעלאת ה- ISO .
אז חצובה, שלט רחוק או Self Timer כדאי שיהיו במקום.
כדאי לנסות גם רחבות וגם טלה. לצלם את כדור השמש בטלה יכול להיות דרמטי מאוד.
למה או או? אפשר גם וגם! נסו לשחק איתה ועם האלמנטים שבתמונה.
כדאי לנסות גם להסתיר את השמש מאחורי אובייקט מעניין כלשהו אך גם לצלם אותה במלוא הדרה.
כדי להגביר את הצבעוניות הכתומה צהובה, וכדי למנוע מהמנגנון האוטומטי של האיזון לבן מלעמעם אותה לא כדאי לצלם במצב אוטומטי. מצב אור יום יתן תמונה מדוייקת ומרשימה יותר ואפשר ללכת רחוק יותר ולצלם במצב צל (Shade) או מעונן (Cloudy). מצבים אלה מחזקים את הכתמים והצהובים ויוצרים תמונה דרמטית יותר. למצלמים ב- RAW זה פחות רלוונטי כיוון שאפשר לעשות זאת העיבוד. רק בבקשה- בעדינות. לא להגזים.
הדבר החשוב ביותר ב"הא" הידיעה. היות ומצלמים מול מקור אור חזק ואת האובייקטים שנמצאים בין המצלמה לשמש רואים מהצד המוצל שלהם מקבלים תמונה עם טווח דינמי אסטרונומי- בהיר מאוד וכהה מאוד באותו פריים.
לכן כדאי לצלם בתת חשיפה של 2 סטופים לפחות. אחרת החלקים היפים שהעין מתפעלת מהם יהיו חיוורים או שרופים. המלצתי- לצלם במצב ידני – M ולתקן לפי הצורך.
אם יש משטחים היוצרים השתקפויות כדאי לנסות להשתמש בהם כדי להכניס עוד מקורות אור ועניין לתמונה- שלוליות שניקוות בסלעים , גופי מים גדולים, חלונות וחזיתות זכוכית של מבנים וכיוב'.
קודם כל שיהיה ישר, כלומר אופקי.
חוץ מזה שיהיה מעניין.
וכפי ששנו רבותינו- שיהיה ממוקם יפה יפה בשליש התחתון.
כן? באמת?
ממש לא בטוח שזו הבחירה הטובה ביותר!
כלל השלישים הוא כלל ולא חוק. מותר לעבור עליו. לא יבוא שוטר. בדוק.
נסו להוריד אותו ממש נמוך סיכוי טוב שלא תתאכזבו.
בבקשה לא להגזים… אף אחד לא מאמין לצילום שמעובד יותר מדי.
צלמו נכון וטוב, טפלו קצת בחשיפה, קצת בניגודיות אם חייבים, נצלו את יתרונות קבצי ה RAW להגדלת הטווח הדינמי, אבל תנו לטבע לדבר…
בכל התמונות המופיעות במאמר זה לא נעשה שום עיבוד צבעוני.
יאללה לים?
בהצלחה,
יפתח